Rondleiding door hoofdgebouw

Welkom bij opus 3

Aan de zuidkant van Dokkum, ten zuiden van het ziekenhuis de Sionsberg,
tegenover het nieuwe politiebureau, staat aan de Parklaan de nieuwbouw van Opus 3
en het Dockingacollege.

Het is een pand met architectonische allure, ontworpen door Grunstra Architecten
Groep en gebouwd door Dijkstra Draisma.

 

Op de popbunker die boven het gebouw uitsteekt, is de naam ‘t Omnium duidelijk te
lezen.De naam duidt op het multifunctionele karakter van het gebouw: muzieklokalen
van verschillende afmetingen, de popbunker, zalen voor koor- en orkestrepetities,
leslokalen en het studiehuis voor de bovenbouw Havo/VWO.

 

De zalen bieden een prachtig uitzicht over de vijver. Op de trappen aan de vijver
kunnen leerlingen in de pauze een broodje eten en genieten van het kunstwerk
van Ids Willemsma aan de overzijde van de vijver.

 

Aan de Parklaanzijde van het gebouw staan vlaggenmasten
met daaraan de instellingsvlaggen van Opus 3 en het Dockingacollege.
‘t Omnium bestaat uit drie vleugels en een centrale hal met de popbunker
in het midden.
De vleugels zijn met elkaar verbonden door een cirkelvormig zalencomplex.

 

Vanaf de Parklaan is de eerste ingang voor bezoekers van Opus 3, te herkennen
aan het bord met naam en logo, ontworpen door bureau ‘ By Frank’ te Dokkum
(foto links)

De grote ingang verderop met de rode schuifdeuren is voor de leerlingen van het
Dockingacollege en wordt ‘s avonds gebruikt door leden van korpsen, koren
en overig publiek (foto rechts)

 

Komt u bij de ingang van Opus 3 door de lila deur naar binnen,
( foto links) dan treft u in de hal, aan uw linkerhand de administratie aan,
voorzien van een royale balie (foto rechts en links onder)
Voorbij de balie van de administratie kunt u een kopje koffie halen uit de
koffieautomaat en uw jas ophangen in de garderobe.
Kijkt u ook zeker naar de prikborden die plaats bieden aan veel affiches
met actuele informatie

 

Linksaf bevinden zich: de administratie, de docentenkamer, de kamer van de directie
en een computerlokaal. Rechtsaf loopt u door de gang naar de uitstekend geisoleerde
loklalen, met aan het einde een volledig geisoleerd slagwerklokaal.

 

Een blik in enkele leslokalen: piano/vleugelleslokaal gitaarleslokaal

 

Keyboard/orgelleslokaal slagwerkleslokaal. Er zijn in de rechter vleugel negen
verschillende leslokalen aanwezig (zie ook de plattegrond van het gebouw)

 

Terug in de hal, door de openstaande deuren, bereikt u vervolgens de wachtruimte,
de Vijverzaal en de popbunker.

 

De popbunker heeft een eigen fundering, is opgetrokken uit een decimeters dikke
(schoon)betonwand en is bouwkundig volledig gescheiden van het overige deel
van het gebouw.In de popbunker is een stalen galerij waarop plaats is voor ongeveer
70 personen. Via de galerij kan men de regiekamer bereiken.

 

In de regiekamer kunnen opnames worden gemaakt en van daaruit wordt ook
de belichting op het podium geregeld.
Achter de regiekamer bevindt zich de ruimte waar de technische installatie
is geplaatst

 

Voorbij de Vijverzaal liggen de grote en de kleine zaal, die door middel van een
flexibele wand kunnen worden gescheiden.
Als korpsen in de grote zaal oefenen, dient de kleine zaal als geluidsbuffer
De activiteiten in de Vijverzaal worden dan niet gehinderd.

 

Voorbij de grote zaal bereikt men de centrale hal, die toegang geeft tot de
leslokalenvleugel van het Dockingacollege Havo/VWO bovenbouw met twee
verdiepingen en de dienstenvleugel Havo/VWO.
Aan het einde van de leslokalenvleugel bevindt zich het studiehuis, opgezet
volgens moderne onderwijskundige inzichten (Zie verder Dockinga College)


Objectgegevens:
Grondoppervlak 17.673 m2
Netto vloeroppervlak Opus 3 740 m2
Netto vloeroppervlak Gezamenlijke ruimten 908 m2
Netto vloeroppervlak Dockingacollege 2617 m2
Totaal netto vloeroppervlak 4265 m2
Bouwkosten € 6.980.000

Geluidisolatie:
In een zeer vroeg stadium is contact gezocht met het geluidsadviesbureau VKS te Assen, die in overleg met Opus 3 het akoestisch programma van eisen heeft opgesteld Het bureau heeft de ontwerp- en bouwfase begeleid. Elk muzieklokaal heeft trillingsvrij aangebrachte voorzetwanden en een vrijdragende vloer Alle deuren hebben valdorpels, die eveneens voor extra geluidswering zorgen. Dempers en flexibele delen in het buizenstelsel verhinderen dat contact- en luchtgeluiden in andere lokalen doordringen Enkele lokalen zijn uitgerust met een dubbele deur De lokalen zijn voorzien van een aantal panelen en een schuin geplaatste wand voor een gunstige akoestiek.

Ventilatiesysteem:
Het gebouw is uitgerust met een gebalanceerd ventilatiesysteem
Het gedeelte van Opus 3 heeft daarnaast een installatie die de luchtvochtigheid op peil houdt in verband met de muziekinstrumenten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *