Viool

vioolDocent: Irene de Boer

Individuele lessen voor beginners: 20 minuten tarief

Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief

De viool is het hoogste instrument van alle strijkers. Een viool heeft vier snaren die in kwinten zijn gestemd. Door met de strijkstok over de snaren te strijken, gaat de snaar trillen en ontstaat een toon. De verschillende tonen kun je maken door je vingers hoger of lager op de snaren te plaatsen. Je kunt barok, klassiek of romantische muziek spelen maar ook jazz, pop- en musicalliedjes kunnen gespeeld worden op een viool. Je kunt al beginnen met vioolspelen als je vier jaar bent, maar ook volwassenen kunnen leren viool te spelen.

Meer informatie:

De viool is waarschijnlijk het meest bekende van alle Westerse orkestinstrumenten. Het is het kleinste lid van de familie van gestreken snaarinstrumenten waartoe de altviool , de cello en de contrabas behoren.

De viool is voortgekomen uit de vedel, een Middeleeuws strijkinstrument.
De vier snaren (G-D-A-E) worden aangestreken met een strijkstok, dit noemt men arco .
Rechts en links van de kam zijn f-gaten uitgesneden. Aan beide kanten van deze klankgaten is de klankkast getailleerd, wat het strijken op de buitenste snaren vergemakkelijkt. Het instrument wordt tegen de hals geplaatst en met behulp van de kinsteun vastgehouden.
Door de viool op verschillende manieren te bespelen krijg je telkens andere klankmogelijkheden waar de componist natuurlijk dankbaar gebruik van maakt.
Een tweetal speelmanieren die veel door violisten gebruikt worden zijn pizzicato en tremolo.
Om de toon zachter te laten klinken kan er op de kam een demper geplaatst worden, dit noemt men con sordino (met demper).
De viool speelt een hoofdrol in het symfonieorkest. In een groot symfonieorkest spelen zo’n dertig violen mee, te verdelen in eerste en tweede violen.
Ook in een strijkorkest is een viool heel belangrijk.

 

Tips:

Niet het vele is goed, maar het goede is veel.

Handige links:

www.viool.nl
www.muziekindex.nl/p/frame/viool_cello.html
www.vioolles.com
www.bbviolins.nl

 

Veel gestelde vragen:

Waar kan ik een viool huren?

Bij de firma Smit in Drachten zijn violen te huur.

Is het zelf stemmen van de viool moeilijk?

Als je begint met lessen, kun je nog niet dadelijk zelf je viool stemmen. Dat is een leerproces van jaren. Je krijgt er op de duur handigheid in en je begint het zelf ook steeds beter te horen. Alleen al het stemmen maakt dat je je gehoor heel scherp ontwikkelt.