Docenten: Kees Dekker, Wieger Dijkstra, Hendrie Westra
Individuele lessen voor beginners: 20 minuten tarief
Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief
Slagwerk van alle markten thuis:
Als slagwerker leer je op de meest verschillende instrumenten spelen van alle muzikanten! Het drumstel is natuurlijk het populairst maar er zijn nog veel meer andere slagwerkinstrumenten.
Denk maar eens aan pauken, de xylofoon, conga’s of de grote trom. Als slagwerker kun je overal terecht en kun je je heerlijk uitleven! Dit door alleen achter het drumstel te kruipen of een keer aan de slag te gaan met jouw slagwerkvrienden. Of ga spelen in een band of bij een muziekvereniging!
Hafabra-les: Liefhebbers van harmonie-, fanfare- of brassbandmuziek kunnen lessen volgen namens de plaatselijke muziekvereniging. De vereniging zorgt voor het instrument. Bij deze lessen beginnen de leerlingen in groepjes.
Tot en met het B-examen zijn de lessen in het algemeen 15 minuten per leerling. Daarna wordt de lestijd uitgebreid tot 20 minuten per leerling. Het laatste jaar voor het D-examen ontvangen de leerlingen 30 minuten les per week.
Aan Opus 3 wordt namens de korpsen op de volgende instrumenten lesgegeven:
dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon,
alle koperblaasinstrumenten, slagwerk.
Meer informatie:
In het slagwerklokaal kom je leerlingen van allerlei pluimage tegen. De een speelt in een Death-metalband, de ander speelt het liefst samen met een akoestische piano hele zachte jazz.
Een aantal leerlingen speelt in een blaasorkest zoals brassband of fanfare.
Het mooie, en ook het boeiende, van slagwerk is dat al deze dingen mogelijk zijn binnen onze instrumentengroep.
Er staat in het lokaal dan ook een heel arsenaal aan instrumenten, en op al deze instrumenten kan je les krijgen.
We hebben natuurlijk een drumstel, maar er staat ook een elektronische set.
Hiernaast is er ook de melodische kant aanwezig, met onder andere een marimba en een xylofoon.
Voor de grote jongens onder ons zijn er ook nog de imposante pauken.
Doordat we beschikken over al deze instrumenten zijn we in staat om slagwerkgroepen te formeren, waar goede muziek gespeeld word, met zeer veel verschillende klankkleuren.
Heeft dit je interesse gewekt, kijk dan snel verder op onze page, of wip eens bij een les binnen.
DrUmStOkKeN
Het drumstel heeft een bijzondere aantrekkingskracht. Niet alleen het maken van een ritme is opzwepend, maar ook het slaan op de trommels en bekkens ziet er direct uit als een ware ‘uitlaatklep’, meer dan bij menig ander muziekinstrument. Het aantal decibellen dat door het drummen kan worden verkregen, remt vele om te gaan drummen.Toch zijn daar tegenwoordig verschillende oplossingen voor zoals o.a. de digitale drumstellen. Midden in de nacht oefenen zonder iemand te storen! Dat maakt drummen voor iedereen toegankelijk en mogelijk.
Om de akoestisch klank zo natuurgetrouw mogelijk te benaderen wordt de klank van ieder instrument afzonderlijk opgenomen en omgezet in digitale informatie, dit wordt ‘sampling’ genoemd. Door deze digitale techniek blijven vele details bewaard, waardoor de klank natuurgetrouw klinkt.
Voordelen van een digitale drum zijn o.a.:(naar buiten) geluidloos te bespelen,hoeft niet gestemd te worden makkelijk uitversterken, eenvoudig opnamen te maken
Electronische drumset (boven) De electronische (of eigenlijk digitale) drumset is een imitatie van een drumstel. De drummer speelt op de drumpads en in de drumpads zitten elementen (triggers) die de aanslagsterkte meten en dit doorgeven aan de klankmodule. Met een electronische drumset kunnen pads op een snelle en makkelijk manier van klankkleur of set worden gewisseld. Ook kunnen er zeer realistische opnamen worden gemaakt.
Drumcomputer
Dit is een apparaatje waar al vaste ritmes in zitten en die ook te programmeren is. In feite heeft dit niet direct met ‘drummen’ te maken.
Drumpads
Dit apparaat lijkt meer op een drumstel dan een drumcomputer. Door middel van drumstokken kan er op de pads worden gedrumt. Echter de houding en het gevoel van het drummen is echt anders.
Tips:
Luister veel naar muziek en probeer daarin structuur (vorm) te vinden.
Probeer niet heel krampachtig precies hetzelfde te spelen als wat je van je helden hoort, maar zoek je eigen interpretatie.
Te weinig oefenen laat je alleen maar merken dat het niet wil, zorg dat je zoveel speelt dat je vooruitgang voelt; dan wordt het leuk!!!
Handige links:
http://www.stickcontrol.com
http://www.drummerworld.com
http://drummen.pagina.nl
http://percussie.pagina.nl
http://rdenau.free.fr/en/index.php3
http://www.dwdrums.com/kitbuilder/index.htm#
http://www.webthumper.com
http://www.drumsdatabase.com
http://www.slagwerkkrant.nl/slagwerkkrant/home.html
Veel gestelde vragen:
Moet ik meteen een drumstel aanschaffen?
Ja, de tijd dat er begonnen werd met alleen een kleine trom ligt (gelukkig) ver achter ons. Vanaf les 1 gebruik je het complete drumstel.
Hoe vertel ik het mijn buren?
Hoeft niet, ze horen het vanzelf. (geintje natuurlijk) probeer goede afspraken te maken, en hou je daar dan aan.
Na verloop van tijd speel je gemiddeld zo’n 20 tot 30 minuten per dag, dat is vaak best wel te regelen.