Saxofoon

saxofoonDocent: Gerard Viet

Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief

De saxofoon is een koperen blaasinstrument met een S-vormige buis, voorzien van kleppen. De saxofoon is geen koperblazer, vanwege het geluid van het rietje wordt de saxofoon namelijk tot de houtblazers gerekend. De saxofoon kan worden gebruikt in blaas-, harmonie- en fanfareorkesten maar wordt ook veel gebruikt in bigbands, jazz- en popmuziek. De meest voorkomende soorten saxofoons zijn de sopraan, alt, tenor en baritonsaxofoon maar daarnaast zijn er ook nog ander vormige en/of ander stemmige saxofoons zoals de sopranino, bassaxofoon en de contrabassaxofoon.

Hafabra-les:                                                                                                                                                                          Liefhebbers van harmonie-, fanfare- of brassbandmuziek kunnen lessen volgen namens de plaatselijke muziekvereniging. De vereniging zorgt voor het instrument. Bij deze lessen beginnen de leerlingen in groepjes.

Tot en met het B-examen zijn de lessen in het algemeen 15 minuten per leerling. Daarna wordt de lestijd uitgebreid tot 20 minuten per leerling. Het laatste jaar voor het D-examen ontvangen de leerlingen 30 minuten les per week.

Aan Opus 3 wordt namens de korpsen op de volgende instrumenten lesgegeven:
dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon,
alle koperblaasinstrumenten, slagwerk.

 

Nog meer informatie:

Ongeveer halverwege de 19 e eeuw bouwde de Belgische instrumentbouwer Adolphe Sax een blaasinstrument met een enkelriet: de saxofoon. Er bestaan veel verschillende soorten saxofoons (vroeger 14, tegenwoordig maar 8). Van klein naar groot: sopranino, sopraan, alt, tenor, bariton, bas, contrabas en subcontrabas. Links een plaatje van een baritonsaxofoon, rechts een altsaxofoon en een tenorsaxofoon (niet in verhouding). De saxofoon is een beetje een bastaardinstrument. Het heeft een mondstuk van een klarinet, en de buis is van boven smal en wordt naar onderen toe steeds wijder, zoals bij de hobo. Bovendien heeft het een enkel riet (klarinet). Zoals op de plaatjes te zien is zijn saxofoons van koper. Toch worden ze tot de houten blaasinstrumenten gerekend, omdat ze op dezelfde manier bespeeld worden.

 

          

 

De drie afgebeelde saxofoons komen vooral voor in bands. De sopraansaxofoon zie je vooral in jazzorkesten als melodie-instrument, samen met de klarinet en de trompet. De sopranino komt voor in militaire orkesten. Deze twee instrumenten zijn helemaal recht.
Er bestaan ook saxofoons die een wat minder gebruikelijke vorm hebben. Links zijn twee gebogen sopraansaxofoons te zien. De tweede wordt ook wel een saxello genoemd. Er bestaan ook rechte altsaxofoons.
In 1894 werd in Duitsland een houten instrument gemaakt dat op de klarinet, de saxofoon en de fagot lijkt: de octavin (plaatje rechts). Dit instrument had een klank die leek op dat van de sopraansaxofoon. Het werd maar weinig gebruikt.

 

      

 

Twee saxofoons die je maar heel zelden tegenkomt vormen de uitersten van de saxofoonfamilie. Ze worden gebouwd bij Eppelsheim in München. De kleinste is een saxofoon die een half octaaf ( = 4 tonen) hoger komt dan de sopranino-saxofoon. De andere is een soort contrabassaxofoon en beter bekend als de tubax (links). De klank gaat in de richting van de klank van een contrabassarrusofoon en bij bepaalde tonen dat van een contrafagot . Het mondstuk is dat van een baritonsaxofoon. Doordat de buis van de tubax een paar keer is omgebogen is het instrument niet hoger dan ongeveer 115 cm en is daardoor wat makkelijker hanteerbaar. De aulochrome (rechts) kun je het beste omschrijven als een dubbele sopraansaxofoon. De naam is een samentrekking van “aulos” (Grieks blaasinstrument uit de oudheid) en “chrome” (chromatisch: term uit de muziekleer / chroom: de kleur van het instrument). Dit instrument is ontwikkeld door François Louis en voor het eerst gebruikt in oktober 2002.

Tips:

Verzorg je instrument goed. Vervoer het op een goede manier en maak het na het spelen altijd goed schoon.
Vooral het mondstuk moet goed schoongemaakt worden.

Zorg ervoor dat je instrument 1 keer in de 2 jaar een onderhoudsbeurt krijgt. Vraag je docent om adressen van instrumentenmakers.

Oefen thuis zo vaak en zo veel mogelijk. Dit geld natuurlijk voor ieder instrument.

Wat je goed kan is eigenlijk altijd leuk.

Probeer na 2 jaar les ergens bij te gaan spelen. Een korps of een groepje of een Saksenbende. Samenspelen is vaak leuker dan alleen spelen.

Handige links:

http://www.hetsaxofoonorkest.nl

http://www.aerofoon-atelier.nl

http://www.saxofoon.tk/
site van een enthousiaste saxofoon docent uit het zuiden des lands.Er staat veel over de bouw en de geschgiedenis van de sax op. Veel links en leuk uitgevoerde site.

http://home-4.worldonline.nl/~t875094/saxnl/linksax.html
site met heel veel saxofoon links.

http://saxofoon.pagina.nl/
gebruikelijke start pagina over saxofoon.

http://www1.tip.nl/~t875094/

een spreekbeurt over de sax die uit is gegroeid tot een complete site met veel verwijzingen naar andere sites.

Veel gestelde vragen:

Welk instrument kun je het beste nemen, klarinet of saxofoon?

Dat maakt in zoverre niks uit, beide kan, maar waaar ligt je voorkeur.
Wil je in een harmonie spelen dan kies je voor de klarinet.
Wil je swingende blues muziek spelen dan kies je voor de saxofoon.
Al kan de laatste natuurlijk ook in het korps spelen.
Het belangrijkste is; Wat vind je mooi.

Welk soort klarinet of saxofoon moet ik nemen?

Voor de klarinet is het zo dat de bes klarinet de meest voorkomende is en zeker om te beginnen moet de daar voor kiezen. Verhuurders van klarinetten verhuren dan ook alleen maar de bes klarinet.
Voor saxofoon is het zo dat de alt saxofoon de meest voorkomende is.
Als je een instrument wilt huren dan is het het beste om voor de alt te kiezen.
Die ligt het makkelijkst in de hand en speelt ook het makkelijkst.
Wil je bij een korps spelen dan hangt het er maar net van af welk instrument dat korps op voorraad heeft.
Dat kan een alt of een sopraan zijn, soms zelfs een tenor.
Dat laatste raad ik af voor beginners. Het instrument is zwaar en moeilijker aan te blazen.
Na een paar jaar les kun je wel van instrument soort wisselen.
Beide instrumenten kun je ook huren.
Bij de saxofoon gaat het bijna altijd om de alt saxofoon.
Welk merk je neemt maakt niet zoveel uit omdat de meeste saxofoons die verhuurt worden ongeveer indezelfde prijsklasse vallen.Wel is het zo dat een saxofoon die een iets hogere huurprijs heeft vaak ook een hogere aanschafwaarde heeft en dus kwalitatief gezien meestal ook iets beter is.
Vaak is het wel zo dat deze instrumenten gemaakt zijn voor een levensduur van ongeveer 10 jaar.
Na verloop van een aantal jaren zul je dus toch over gaan op een ander en vaak beter instrument. Altijd: voor kopen eerst advies vragen bij de docent.

Waar worden de lessen gegeven?

Alle saxofoon en klarinet lessen worden gegeven in Dokkum in”t Omnium.
De lessen worden gegeven op dinsdag tot en met vrijdag.
Lestijd wordt altijd na overleg tussen leerling/ouders en docent afgesproken.

Vanaf welke leeftijd kan er klarinet en saxofoon gespeeld worden?

Ongeveer vanaf 8 jaar. Voorwaarde is dat de handen en vingers groot genoeg zijn om het instrument te bespelen.