Piano

piano-practice-1094543-mDocenten: Saskia Zoet, Monique van de Ven, Paul Horjus

Individuele lessen voor beginners: 20 minuten tarief

Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief

De piano heet dan ook voluit ‘piano-forte’, ofwel ‘zacht-sterk’. Als je een toets indrukt slaat een hamertje op de snaar, waardoor deze gaat trillen. Bij een digitale piano komt het geluid uit de boxen en zitten er geen echte snaren in de kast. Heel veel beroemde componisten hebben prachtige pianomuziek geschreven. De piano klinkt prachtig in klassieke nummers, maar ook bij moderne nummers. Je kunt bij Opus 3 klassieke pianolessen volgen en lichte muziek.

Nog meer informatie:

De piano is één van de meest populaire en veelzijdige instrumenten.

De uitvinder van de piano is de Italiaan Bartolommeo Cristofori.
Hij was rond het jaar 1700 aan het experimenteren met het klavecimbel. Zijn doel was een klavierinstrument te krijgen dat meer op de aanraking van de speler reageerde. Het instrument dat hij kreeg noemde hij “gravicembalo col piano e forte” (klavecimbel met zacht en hard) oftewel pianoforte oftewel piano. De klank van de piano was vriendelijker dan dat van een klavecimbel. In de jaren daarna ontstonden piano’s in verschillende vormen: vierkant en in de vorm van een vleugel.
Om ruimte te besparen bij de vleugelpiano’s werden deze ook wel rechtop gebouwd, dus de snaren omhoog i.p.v. horizontaal.

 

De moderne piano heeft een groot toonbereik. Alleen het toonbereik van het orgel is nog groter. De snaren zijn niet allemaal hetzelfde.De basnoten hebben één enkele dikke snaar, de noten in het midden hebben twee iets fijnere snaren, en de hoogste noten drie nog fijnere snaren. De snaren zijn gemaakt van staal. Om de bassnaren zit koperdraad om de klank beter te krijgen.
Bij de piano worden de snaren aangeslagen door hamers, i.p.v. getokkeld door een pen, zoals bij het klavecimbel.

De piano heeft twee pedalen. Het linker pedaal is om het geluid iets zachter te krijgen. Normaal gesproken worden de snaren in het midden aangeslagen. Als het pedaal ingedrukt wordt verschuiven de hamers iets naar rechts, zodat ze de snaren minder raken.Dat geeft een zachtere toon. Het rechterpedaal zorgt voor een demperwerking. Dempers worden gebruikt om de trillende snaren tot stilstand te brengen en zo het geluid te stoppen. Dat gebeurt zodra de vinger de toets loslaat.
Door het rechterpedaal in te drukken worden de snaren niet gedempt als de toets losgelaten wordt, totdat de voet weer wordt opgelicht.

 

Een moderne vleugel komt in verschillende groottes voor, van de miniatuurvleugel met een lengte rond de 1.70 meter tot de concert vleugel die tussen de 2.10 en 2.70 meter lang kan zijn. Het belangrijkste voordeel van de vleugel t.o.v. de piano is wel het open deksel dat voor een beter geluid zorgt. Het geluid wordt ook nog eens weerkaatst door het vloeroppervlak onder het instrument.

Tips:

Elke dag oefenen, liefst op een vast moment van de dag en als je weinig tijd hebt concentreer je dan liever op één stukje.

Geniet van het pianospelen!

Handige links:

www.piano.pagina.nl
www.bladmuziek.pagina.nl

Veel gestelde vragen:

Waarom zijn die vingerzettingen zo belangrijk, dat kan ik toch ook op mijn manier?

Om vloeiend te kunnen spelen in een behoorlijk tempo is een goede vingerzetting belangrijk, ze zijn vaak gebaseerd op toonladders.

Mag ik ook zelf eens muziek meenemen naar les wat ik leuk vind om te spelen?

Er is altijd ruimte voor eigen inbreng!