Docenten: Piet van der Heide, Theun van Leijen
Individuele lessen voor beginners: 20 minuten tarief
Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief
Onder koperblaasinstrumenten vallen o.a. de volgende instrumenten: trompet, cornet, bugel, waldhoorn, trombone en bas. De instrumenten van deze groep zijn nauw aan elkaar verwant. De voor de toonvorming noodzakelijke trillingen ontstaan hier steeds door middel van de lippen van de speler. Deze vorm van toon produceren is zeer oud. Zestienhonderd jaar voor Christus werden er al aan de Oostzee zogenaamde luren (bronzen trompetten) gemaakt. De instrumentengroep kent dus een zeer lange traditie. Instrumenten uit deze groep komen dan ook in alle tijden over de gehele wereld en in allerlei muziekstijlen voor.
De instrumenten zijn o.a. te vinden in de harmonie en fanfareorkesten, in de brassband, in het symphonieorkest, in bigbands, dansorkesten, jazzbands etc. Een koperblazer vindt altijd wel ergens een plaats om samen te musiceren.
Hafabra-les: Liefhebbers van harmonie-, fanfare- of brassbandmuziek kunnen lessen volgen namens de plaatselijke muziekvereniging. De vereniging zorgt voor het instrument. Bij deze lessen beginnen de leerlingen in groepjes.
Tot en met het B-examen zijn de lessen in het algemeen 15 minuten per leerling. Daarna wordt de lestijd uitgebreid tot 20 minuten per leerling. Het laatste jaar voor het D-examen ontvangen de leerlingen 30 minuten les per week.
Aan Opus 3 wordt namens de korpsen op de volgende instrumenten lesgegeven:
dwarsfluit, hobo, klarinet, saxofoon,
alle koperblaasinstrumenten, slagwerk.
Meer informatie:
Trompet, cornet en bugel
De trompet, de cornet en de bugel zijn koperen blaasinstrumenten. Het geluid ontstaat doordat de lippen tegen het mondstuk worden gedrukt, en met de adem lucht tot trilling wordt gebracht. De trompet heeft een heldere doordringende toon en wordt gebruikt in klassieke muziek, harmonie- en fanfareorkesten en pop- en jazzmuziek. De bugel heeft een warme ronde klank, dit komt door de bredere boring. De cornet is een tussenvorm tussen de trompet en de bugel.
Waldhoorn
Duizenden jaren geleden werden hoorns en bazuinen gemaakt van de hoorns van dieren. Tegenwoordig kennen we de hoorn als blaasinstrument in ensembles, orkesten of als solistisch muziekinstrument. Het geluid ontstaat doordat de lippen tegen het mondstuk worden gedrukt en met de adem lucht tot trilling wordt gebracht. De hoorn heeft een heldere doordringende toon, maar kan ook warm klinken. Vroeger werd de hoorn bij de jacht gebruikt. Hoorns werden ook gebruikt om signalen door te geven, zoals de posthoorn.
Trombone
Hoewel de trombone in de volksmond ook wel schuiftrompet wordt genoemd, verschilt het instrument op meerdere vlakken van de trompet. De buis is langer, het mondstuk groter en de beker is wijder dan van de trompet. De verschillende tonen ontstaan door het in- en uitschuiven van de buis, in combinatie met het aanspannen van je lippen. De stand van de buis noem je een positie, er zijn 7 posities mogelijk. Op de trombone kun je zowel jazz en klassiek als popmuziek spelen.
Tuba
De tuba is de naam voor een aantal koperen blaasinstrumenten in het bas-register. Instrumenten die onder de tubafamilie worden geschaard zijn het euphonium en de (bas)tuba’s. Het geluid ontstaat doordat de lippen tegen het mondstuk worden gedrukt, en met de adem lucht tot trilling wordt gebracht. De tuba heeft een warme toon en wordt gebruikt in klassieke muziek, harmonie- en fanfareorkesten.
Tips:
Wees goed voor je instrument, maak het regelmatig schoon, dan laat hij jou ook niet in de steek
Wanneer je regelmatig oefent wordt het alleen maar leuker
Op de muziekschool Opus 3 kun je via je docent solowerken lenen.
Handige links:
http://blaasmuziek.pagina.nl/
http://home.hetnet.nl/~dewaldhoorn/muziek/hoornmuziek.htm
http://www.xs4all.nl/~sgielen/nhg/
http://home.wanadoo.nl/pim.halkes/trompetmuziek.html
http://www.hafabra.be/
http://www.adressen.hafabra.nl/
http://www.muziekvaria.nl/discussie.htm
Veel gestelde vragen:
Hoe oud moet je zijn om te beginnen?
Meestal is het mogelijk om vanaf ongeveer 9 jaar met een koperblaasinstrument te beginnen.
Wil je eerder beginnen? Heel soms is dat mogelijk, afhankelijk van de vraag, hoe groot je handen zijn en ….. je longen en of je gebit al gewisseld is!
Is een instrument nodig?
Wie les op een instrument gaat volgen, kan niet zonder instrument; je moet immers dagelijks oefenen! Het is dus noodzakelijk om een instrument aan te schaffen of te huren.
Vaak is het mogelijk via een plaatselijke vereniging een instrument in bruikleen te krijgen, op voorwaarde dat men lid van die vereniging wordt en zijn muzikale activiteiten in dienst van die vereniging stelt.
Moet je het instrument ook schoonmaken?
Wil een instrument goed kunnen functioneren moet hij regelmatig schoongemaakt worden. Buizen moeten worden schoongemaakt en ingevet, bijvoorbeeld met zuurvrije vaseline of speciaal buizenvet. Op de ventielen doe je een paar druppeltjes ventielolie. Wel eerst met een droge schone katoenen doek ook het vuil verwijderen. Het mondstuk moet wekelijks worden schoongemaakt met een klein borsteltje, daarna doorspoelen met warm water.
Wat de buitkant betreft; na elk gebruik moet je zeker de plaatsen schoonwrijven waar je het instrument vastpakt, dit i.v.m. zweetvlekken. Dit geldt zeker voor een gelakt instrument, deze zijn bijzonder kwetsbaar.
Oefenen?
Als je een instrument wilt leren spelen moet je, naast het bezoeken van de les, regelmatig, liefst dagelijks, oefenen. Het is belangrijk dat ouders hun kind hierbij stimuleren. Bij voorbeeld door het afspreken van een vast studeermoment op de dag.
Wat heb je verder nodig?
Een muziekstandaard is zeer wenselijk.
De bladmuziek moet ook aangeschaft worden.