Keyboard

keyboardDocenten: Paul Horjus, Zwaanette Dijkstra

Individuele lessen voor beginners: 20 minuten tarief

Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief

Het keyboard is net als de piano een klavierinstrument. Alleen wordt bij een keyboard de toon niet gemaakt door de snaren, maar elektronisch. Je kunt met een keyboard talloze geluiden produceren. Heel vaak zijn dit de geluiden van bestaande instrumenten. Je kunt met een keyboard ook zelf gespeelde liedjes opnemen, geluiden veranderen en stijlen en ritmes maken. Je kunt veel soorten muziek maken met een keyboard, modern, pop of jazz, alles is mogelijk. Zoals bij de meeste instrumenten leer je om te spelen op gehoor. Ook leer je noten lezen, zodat je later nog alle kanten op kunt.

 

Meer informatie:

Het woord keyboard betekent eigenlijk niets anders dan ‘toetsenbord’. Eigenlijk zou je verwachten dat deze term voor een groep elektronische toetsinstrumenten staat, maar met de term ‘keyboard’ bedoelen we veelal een specifiek instrument. Door deze verwarrende term worden het keyboard of de synthesizer (of een ander elektronisch toetsinstrument) vaak door elkaar gehaald.

 

Tips:

Er is een heel groot aanbod aan Keyboards, waardoor het vaak moeilijk is om te kiezen.
De belangrijkste punten hierbij zijn:
-normale piano toetsen
-minstens een omvang van 5 octaven
-een goed voelbare aanslag.
Alle andere knopjes, lampjes, toeters en bellen zijn maar bijzaak.

In een normaal budget voldoen Roland en Yamaha goed. Als het wat meer mag zijn dan zou je kunnen denken aan een digitale piano, die een betere aanslag heeft en ook wel vaak de eigenschappen van een keyboard, maar dan niet zo overdadig.In geval van twijfel bij de aanschaf is het altijd mogelijk met de leraar te overleggen.

Ook zij er mogelijkheden om het keyboard te verbinden met de computer, zodat je de computer kunt gaan gebruiken als oefenhulpje. Bijv. voorspelen in allerlei tempi, als begeleiding gebruiken, stemmen apart laten spelen enz.
Informeer op les naar de mogelijkheden.

Handige links:

http://keyboard.pagina.nl
http://www.keyboardmusic.nl
http://www.polformusic.nl
http://www.melbay.com/creativekeyboard/articles.html

Veel gestelde vragen:

Wat is een goed keyboard?

Dat heeft minstens 5 octaven omvang en normale pianotoetsen.

Maakt het merk nog wat uit?

Roland of Yamaha zijn wel de betere, omdat die een redelijk goed klavier hebben. Keyboards van merken waarvan je de toetsen naar beneden kunt blazen zijn niet aan te bevelen.

Zijn veel knopjes, lampjes, toeters en bellen belangrijk?

Om te leren spelen niet, maar wel voor wie van veel effecten houdt.

Moet het klavier aanslaggevoelig zijn?

De meeste keyboards hebben die voorziening die je ook uit kunt schakelen. Voor wie later nog eens piano zou willen spelen is het aan te bevelen.

Wanneer kun je beginnen met keyboard spelen?

Het is een instrument van 8-80 en voor allerlei muziekstijlen, maar voor kinderen is een leeftijd van 8-9 jaar een mooie leeftijd om te beginnen. Helemaal als ze al wat van het muziekschrift weten.