Gitaar

Docenten: Theun Stienstra, Ytzen Peterson

Individuele lessen voor beginners: 20 minuten tarief

Duoles voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief

Gitaar akoestisch 

Bij een akoestische gitaar breng je de snaar in trilling met je vingers of een plectrum. De klankkast van de akoestische gitaar zorgt voor de versterking van het geluid. De klassieke of Spaanse gitaar is nog steeds een van de meest bespeelde instrumenten en het instrument is geschikt voor veel muziekstijlen zoals volks- en kinderliedjes, klassiek, Spaanse muziek, latin, blues, pop, rock en country. Jonge kinderen kunnen het beste kiezen voor een ¾ model of Tertsgitaar. Deze zijn wat kleiner dan een standaard model en daardoor makkelijker te hanteren.

 

Gitaar elektrisch

header

De elektrische gitaar heeft een smallere hals dan de akoestische gitaar. Ze is ook lichter te bespelen omdat de snaren dichter bij de hals liggen. De elektrische gitaar wordt bespeeld met een plectrum of met je vingers. Bij de elektrische gitaar wordt de klank niet versterkt door de klankkast, zoals bij een akoestische gitaar, maar door een versterker. Vele gitaristen leren spelen, door op het gehoor liedjes na te spelen. Bij de notatie van de liedjes wordt veel gebruik gemaakt van zogenaamde Tabs. Met deze manier van noteren kun je precies zien in welk vakje op de hals je een vinger moet plaatsen.

 

Basgitaar

Een basgitaar heeft meestal vier snaren. De snaren zijn hetzelfde gestemd als de vier dikste snaren van de gewone gitaar. Naast de 4-snarige basgitaar, komen er ook steeds meer 5- en 6-snarige basgitaren. Deze hebben een lage B, en soms zelfs een hoge C snaar. De basgitaar bestaat pas sinds de jaren ‘50 en wordt met name gebruikt in de pop- en jazzmuziek. Naast begeleiding wordt de basgitaar ook gebruikt voor solo’s en melodieën in de muziek.