Accordeon

BoukjeDocente: Boukje Bonnema

 

Korte cursus accordeon:  9 groepslessen: 90,00 euro

Instrumentaal: accordeonles

Individuele lessen accordeon voor beginners: 20 minuten tarief

Duoles accordeon voor beginners (2 leerlingen krijgen samen 30 minuten les): 15 minuten tarief

 

 

De accordeon is een veelzijdig instrument. Het is het enige akoestische instrument met zoveel verschillende klankkleurmogelijkheden. Je kunt op een accordeon  dan ook zeer veel verschillende muziekstijlen spelen. Van volksmuziek tot klassieke muziek, van popmuziek tot jazzmuziek, van meedeiners tot moderne muziek. Alles is mogelijk.

Meer informatie:

foto knopklavier BoukjeDe accordeon is een blaasinstrument met toetsen of knoppen. Aan de rechterkant zitten de toetsen (of knoppen) waarmee je de melodie speelt. Aan de linkerkant zitten de bassen. De bassen, die je niet kunt zien als je speelt, zijn op een hele logische wijze gerangschikt en dus niet heel moeilijk om te leren. De toon wordt net zo gevormd als bij de mondharmonica. Als je een toets indrukt en je trekt of duwt aan de (blaas)balg, dan gaat er net al op de mondharmonica een ‘tong’ trillen, waardoor er geluid ontstaat. De accordeon is ook heel geschikt om samen te spelen, zowel in een accordeonorkest als in een ensemble met allerlei verschillende instrumenten.

 

 

accordionHet accordeon is een draagbaar, door een balg aangeblazen instrument.
Ze hebben toetsenborden aan beide uiteinden, die aan elkaar zijn gevoegd door een uitrekbare balg, waarmee de lucht over de doorslaande metalen tongen wordt gevoerd.
Het model hiernaast afgebeeld is: een piano accordeon. Dit instrument heeft een pianotoetsenbord, waar de melodie op wordt gespeeld en een knoppen toetsenbord,waarmee de bassen en akkoorden worden gespeeld.

KnopaccordeonHet andere model is de knoppenaccordeon. Deze heeft aan beide zijden een knoppentoetsenbord . Door een knop kan het linkertoetsenbord identiek worden gemaakt aan het rechtertoetsenbord (melodiebassen) Je kunt nu links zowel akkoorden als enkele tonen spelen Het accordeon wordt in allerlei verschillende muziekstijlen gebruikt.

 

Tips:

Leerlingen accordeon gitaar Oefen iedere dag. Wees trots op wat je kunt en laat het horen aan je vrienden. Maak zelf eens een lied. Herhaal regelmatig oude liedjes (kun je ze al uit het hoofd?). Haal de accordeon thuis uit je koffer en zet hem op zijn pootjes. Zorg dat je accordeon niet nat wordt (houd de kat uit de buurt). Constante temperatuur is het beste.

Handige links:

Boukjes Accordeon Site

www.accordeons.com

www.trfn.clpgh.org/free-reed/main.shtml

www.patmissin.com

Veel gestelde vragen:

Waarom is het beter eerst een instrument te huren?

Je kunt met een klein instrument beginnen. Als je later zelf een groter instrument wilt, kun je een bewuste keuze maken welke je gaat kopen Er zijn namelijk heel veel verschillende soorten en merken accordeons:
Rechterhand pianoklavier.
Linkerhand standaardbas
(32 48 72 80 120 …).
Rechterhand knoppen.
Linkerhand standaardbas en melodiebas (nodig voor conservatorium).
Rechterhand pianoklavier.
Linkerhand standaardbas en melodiebas.
Je keuze hangt dus af van wat je er later mee wilt, welke stijlen muziek je mooi vindt, welke klank je mooi vindt, hoe groot je zelf bent en hoeveel geld je voor een instrument over hebt.Helaas zijn knopaccordeons met melodiebas verreweg het duurst.

Waar kun je een accordeon huren?

Je kunt een accordeon huren via school.
Dit is een pianoklavier met standaardbas 32
Incidenteel kun je ook een knopaccordeon bij mij huren.
Vaak worden er ook een tijdje twee verschillende accordeons gehuurd.