Muziek: goed voor iedereen

 

Er komt steeds meer bewijs dat actief bezig zijn met muziek goed is voor iedereen. Kinderen hebben tijdens hun ontwikkeling baat bij muziekbeoefening, ook senioren kan het helpen de hersenen actief en lenig te houden.

Voor al deze groepen wil Opus3, centrum voor muziek in Noardeast-Frslân, iets kunnen betekenen.

Naast de instrumentale en vocale lessen voor haast elk instrument is Opus 3 op steeds meer gebieden actief.

Zo zijn er ensembles voor verschillende instrumenten, repeteert elke week een orkest voor senioren en zijn er diverse koren zoals het overdagkoor, het popkoor en Voxstrot, een dameskoor.

Ook voor mensen met een verstandelijke beperking zijn er verschillende mogelijkheden om individueel of in groepen met muziek bezig te zijn.

Hiernaast verzorgt Opus 3 muziekles onder schooltijd voor alle groepen op 30 scholen in Noardeast-Fryslân en Schiermonnikoog.

Door slim gebruik te maken van de subsidieregeling Impulsregeling Muziekonderwijs is op al deze scholen een basis-set muziekinstrumenten aanwezig die vooral door de bovenbouw gebruikt word bij samenspellessen.

In samenwerking met verschillende muziekverenigingen worden inspiratieprojecten georganiseerd waardoor kinderen in aanraking gebracht kunnen worden met het verenigingsleven.

Voor de nabije toekomst is Opus 3 aan het onderzoeken hoe meerdere kunstdisciplines meegenomen kunnen worden in het aanbod voor het reguliere onderwijs. Hierdoor kan een compleet kunstaanbod gerealiseerd worden waarmee elk kind in Noardeast-Fryslân onder schooltijd met meerdere kunstvormen kennis kan maken.