Lesboeken “Muziek in kleur” gepresenteerd

De-NotenkrakersDinsdag 28 april werden de Notenkrakers tijdens een bijzonder concert verrast door de “Stichting vrienden van mensen met een verstandelijke beperking in Noordoost Friesland”.

Uit handen van de voorzitster van deze Stichting ontvingen alle leden van de Notenkrakers en de instrumentalisten van de Kleine Kracht twee gloednieuwe lesboeken met in totaal 53 muziekstukken.

In Oktober 2014 belde de “Stichting vrienden van mensen met een verstandelijke beperking in Noordoost Friesland” met de vraag of Coby Helder-Kuik, muziek docente van o.a. mensen met een beperking, nog een wens had voor één van de muziekgroepen.  Die wens was er zeker, al enkele jaren was mw. Helder aan het bedenken hoe ze de lesboeken die ze voor deze doelgroep schrijft in een mooie boekvorm zou kunnen krijgen. Helaas was dit financieel niet haalbaar. Er was een wens  en nu kwam de “Stichting vrienden van mensen met een verstandelijke beperking in Noordoost Friesland” deze wens vervullen. Uit de tien lesboeken werden de leukste liedjes verzamelt en hier zijn twee nieuwe lesboeken van gemaakt, drukkerij Douma zorgde ervoor dat alles er keurig uitzag!

Omdat de meeste mensen met een verstandelijke beperking geen noten kunnen leren lezen is er een kleurensysteem bedacht. De liedjes die in de lesboeken staan zijn grotendeels uitgezocht worden door de leden van de Notenkrakers, de liedjes zijn bewerkt naar een toonsoort die speelbaar is en het tempo wordt soms aangepast aan de snelheid van de leerlingen. Van de muziekstukken wordt een arrangement gemaakt en op CD gezet, hiermee kunnen de leerlingen thuis goed oefenen en bij optredens speelt er een begeleidingsorkest (CD) mee. Op deze manier musiceren is voor deze groep medemensen een fantastisch gebeuren zowel tijdens het optreden.