Carnavaleske vreugde bij Prokkelconcert Opus 3

DOKKUM – De Dokkumer muziekschool Opus 3 heeft meerdere ensembles in huis, die bestaan uit mensen met een verstandelijke beperking en is dus een aangewezen instituut om mee te doen aan de landelijke Prokkelweek (dit jaar van 6 tot en met 11 juni). Het is een week van ‘prikkelende ontmoetingen van mensen met en zonder verstandelijke beperking’ en daarin past heel goed een concert.

Vrijdagavond 10 juni vond er in Dokkum voor het eerst een groot Prokkelconcert plaats en wel in De Fontein. Het initiatief, meteen al genomineerd voor de Gouden Prokkel, kwam van Coby Helder-Kuik, dirigente van de L.B.-band, De Kleine Kracht (koor) en De Notenkrakers (keyboardensemble). Deze ‘bijzondere’ groepen van Opus 3 concerteerden voor de gelegenheid samen met ‘gewone’ koor- en orkestleden en dat leverde een geweldig spektakel op.

Na het massaal gezongen ‘Lang zal ie leven’ voor de jarige Juliën Terpstra, waarbij Willem de Vries (van Noardewyn Live) het begeleidend orkest dirigeerde, ging de L.B.-band, aangevuld met leden van de Stedelijke Harmonie Dockum en andere instrumentalisten, los met een drietal fleurige marsen en een aanstekelijk voetballied.

Voor de spelers waren de mooiste momenten de fortissimo passages, die de melodie bijna deden verdwijnen en de keiharde accentnoten, waarop ze nauwelijks konden wachten. Hoewel Coby Helder de leiding had en de ‘gewone’ spelers steun gaven, waren de werkelijke leiders degenen, die op geheel eigen wijze maat en ritme hanteerden. Aldus vervaagden grenzen en werd er onbegrensd gemusiceerd.

Een popgroep, ontstaan uit een maatjesproject en tot nu toe naamloos, kreeg deze avond de officiële naam ‘Crazy Ones’ en speelde zonder meer ‘te gek’ goed. De al eerder genoemde Juliën Terpstra nam op voortreffelijke wijze de zang voor zijn rekening en samen met medemuzikanten Chiem Essink (drums), Taeke Cuperus (bas) en Rienk Jepkema (gitaar) vertolkte hij respectievelijk ‘Living Doll’ van Cliff Richard, ‘Brabant’ van Guus Meewis en ‘Ring of Fire van Johnny Cash.

Keyboardgroep ‘De Notenkrakers’ kreeg een mooie rol toebedeeld in de nummers, die samen met alle instrumentalisten, het zogenaamde Prokkelorkest, werden uitgevoerd. De arrangementen van Zwaanette Dijkstra werden goed begrepen en kwamen onder haar leiding prima tot hun recht.

Aan vocale bijval van het publiek geen gebrek.

Ook toen het speciale Prokkelkoor (met daarin drie wethouders van Dongeradeel) zich voegde bij het Prokkelorkest, deed het publiek volop mee. Hoofdrollen waren weggelegd voor Doede Sybesma, Gepke Veenstra en Hepie Postma (bekend van Hepie & Hepie).

Uiteraard kon een grote finale niet uitblijven. Het was presentator Sjoerd Vrieswijk, die iedereen opriep uit zijn dak te gaan met ‘Zak eens lekker door’ en die dat met gemak voor elkaar kreeg. TEKST: RENNIE VEENSTRA

160417 logo hansknijff-fotografie Opus 3